Gå direkt till innehåll
Sigtuna stadsängar inspirerar över gränserna

Blogginlägg -

Sigtuna stadsängar inspirerar över gränserna

För er som inte besökt Sigtuna på ett tag så kan vi avslöja att det händer mycket i Sveriges första stad inte minst i Sveriges mest hållbara stadsdel –Sigtuna stadsängar. Inte nog med att den nya stadsdelen föregicks av en unik visionsbaserad process där invånarna var arkitekterna och bestämde över hur stadsdelen skulle utformas, fungera och komplettera Sigtuna stad. Nu inspirerar även stadsdelen över gränserna.

Den 21 mars bjöds Sigtuna stadsängar in att tala för den norska staden Porsgrunn under rubriken ”Sigtuna stadsängar – Sveriges mest bærekratige bydel”

Anledningen var att Porsgrunn liksom Sigtuna behöver växa och har förutsättningarna. Porsgrunn och Sigtuna är populära städer dit många gärna väljer att flytta men antalet bostäder är begränsat. I Porsgrunn byggdes enbart 159 bostäder 2016 på ett bestånd av 16 653 dvs mindre än 1 %.

Så det var med stor glädje vi delade med oss av hur Sigtuna stadsängar med hög ambitionsnivå och invånarnas medverkan lyckats skapa förutsättningar för en ny stadsdel med 900 bostäder som kommer komplettera inte konkurrera. Med äldreboende, förskola, skola och ett växande affärsliv med bland annat dagligvaruhandel, restauranger, kaféer och annan service skapar vi inte bara förutsättningar för att bo utan också att leva.

Det har inte har skrivits spaltmeter om Sigtuna stadsängar som det exempelvis gjordes när Hammarby sjöstad växte fram men det borde det. Med den visionsbaserade bakgrunden och med unika hållbarhetsnivåer som säkerställer både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet borde fler vända sig till Sigtuna stadsängar för att få inspiration och idéer kring hållbar stadsdelsutveckling.

Vi tackar Porsgrunn för inbjudan att dela med oss av våra erfarenheter och önskar er lycka till på resan framåt.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Magdalena Larhed Eriksson

Magdalena Larhed Eriksson

Presskontakt Marknadsansvarig