Gå direkt till innehåll
Gretas glänta får arkitekturpris

Nyhet -

Gretas glänta får arkitekturpris

I veckan delades Arkitekturpriset ut i Sigtuna. Glada vinnaren blev det första kvarteret som uppfördes i Sigtuna stadsängar, nämligen Gretas Glänta. Att priset skulle gå till kvarteret Gretas glänta beslutades i samhällsbyggnadsutskottet. 

Gretas glänta är ett kvarter med flerbostadshus och det första kvarteret som välkomna nya invånare till stadsdelen.

Motiveringen lyder:

Bostadskvarteret som är det första i Sigtuna stadsängar visar genom en hög arkitektonisk nivå i linje med Sigtuna kommuns vision för området. Stor variationsrikedom i färg, material och form skapar en dynamisk variation. Det är ett kvarter med en stark identitet som hämtat inspiration från Sigtuna gamla stadskärna. Butikslokalerna som vänder sig mot Silvertorget bidrar till spontana möten i en levande stadsdel. Den upphöjda gården präglas av välkomnande, småskalighet och närhet. På soliga dagar kommer kvällssolen in till de gemensamma ytorna mellan huskropparna och på regniga dagar letar sig regnvattnet fram och ger gården grönska genom de cortenröda dagvattenkanalerna.


Arkitekturprisets syfte är att uppmärksamma och skapa intresse för god arkitektur i kommunen. Priset avser allt från ny-, om- och tillbyggnad till parker och torg eller åtgärder i en kulturmiljö. Ett krav är att objektet ska ha färdigställts under de senaste tre åren.

Byggherren för bostadskvarteret är Bonava Sverige AB med Jan Ytterborn som strategisk arkitekt. Den 16 juni hålls en ceremoni vid Gretas glänta med berörda i projektet. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Magdalena Larhed Eriksson

Magdalena Larhed Eriksson

Presskontakt Marknadsansvarig