Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Hållbarhet står högt på agendan när sol- och geoenergi värmer upp Sigtuna stadsängar

Med två solfångarparker, bergvärmepumpar och ett modernt lågvärmenät för värmedistributionen skapar Sigtuna stadsängar och E.ON en av Sveriges mest hållbara stadsdelar.

I bygget av Sigtuna stadsängar skapas en miljöanpassad närvärmelösning med 1000 kvm solfångare. Solfångarna beräknas producera tillräckligt med värme för att tillgodose nästan hela behovet av uppvärmning och varmvatten till flerbostads- och småhusen under sommarhalvåret. Många sommardagar ger solfångarna dessutom överskottsvärme som kan utnyttjas senare under vinterhalvåret.

– Att skapa en värmelösning med minsta möjliga klimatpåverkan var viktigt för oss då 900 nya bostäder kommer att byggas i Sigtuna stadsängar. Att den köpta energin dessutom blir något billigare jämfört med Sigtunas nuvarande fjärrvärmetaxa känns som en trevlig bonus, säger Kim Hultén, verksamhetschef för Sigtuna stadsängar Exploaterings AB.

E.ON är en etablerad aktör i Stockholmsregionen och har lång erfarenhet av energi- och klimatsmarta lösningar. Satsningen ligger helt i linje med den nya inriktningen på förnybar energi, lokal distribution och kundnära lösningar – gärna i partnerskap med kommuner eller andra aktörer.

– I samarbete med Sigtuna Stadsängar har vi fått en unik möjlighet att utveckla framtidens värmenät där vi integrerar sol, värmepumpar och lågtemperaturnät. Genom ett nära samarbete mellan kund och leverantör kan vi tillsammans minimera användningen av resurser för uppvärmning och varmvatten, säger Teresa Mattisson, försäljningschef energilösningar på E.ON.

Husen i Sigtuna stadsängar byggs med höga krav på energieffektivitet vilket bidrar till att systemet med lågvärmenät blir extra energieffektivt. Fastigheter som förses med egna solfångare kan även sälja sitt energiöverskott till ett förutbestämt pris till E.ON, vilket ytterligare ökar fördelarna med att satsa på solenergi i stadsdelen.

För mer information;

Kim Hultén, verksamhetschef för Sigtuna stadsängar Exploaterings AB,
Tel. 0703-85 71 61, e-post. kim.hulten@bonava.com

Teresa Mattisson, försäljningschef energilösningar E.ON,
Tel. 0702-74 79 93, e-post. teresa.mattisson@eon.se 

Ämnen

Kategorier


Sigtuna stadsängar Exploaterings AB som ägs av Bonava (fd NCC Boende) och det kommunala bostadsbolaget SigtunaHem, leder utvecklingen av Sigtuna stadsängar – en helt ny stadsdel belägen cirka 1500 meter norr om gamla Sigtuna stadskärna. Totalt uppförs cirka 900 bostäder fördelat på hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus. Dessutom byggs lokaler för restauranger, butiker, skola, fritids och förskola. Detaljplanen antogs 2016. Första inflyttning beräknas till 2018.

Planeringen av stadsdelen har präglats av en omfattande medborgardialog via en visionsstyrd stadsplaneringsprocess, vilket är unikt i Sverige. Inför uppförandet av Sigtuna stadsängar finns ett uttalat fokus på social, ekonomisk, ekologisk och demokratisk hållbarhet och de utvecklare som satsar på hållbar stadsplanering premieras.

Kontakter

Magdalena Larhed Eriksson

Magdalena Larhed Eriksson

Presskontakt Marknadsansvarig