Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sveriges största äppelträd funnet i Sigtuna?

I den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar växer ett mycket gammalt äppelträd, som med sin stamomkrets på 408 cm också är ett av de största äppelträden i Sverige. Ett stiliserat äpple har därför blivit områdets symbol och en del av bolaget Sigtuna stadsängars logotype.

Trädet grodde från en kärna för ungefär 200 år sedan. Det är unikt i sitt slag och representerar en egen äppelsort som sedan den 1 april 2016 heter ’Sigtuna Sur’, namngiven av Pomolog Mattias Iwarsson. ’Sigtuna Sur’ finns nu beskriven i tidningen Hemträdgården (nr 2, 2016), som ges ut av Riksförbundet Svensk Trädgård – Sveriges största trädgårdsorganisation. Mer om förbundet och tidningen finns på www.tradgard.org

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Sigtuna stadsängar Exploaterings AB som ägs av NCC Boende och det kommunala bostadsbolaget SigtunaHem, leder utvecklingen av Sigtuna stadsängar – en helt ny stadsdel belägen cirka 1500 meter norr om gamla Sigtuna stadskärna. Totalt uppförs cirka 750 bostäder fördelat på hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus. Dessutom byggs lokaler för restauranger, butiker, skola, fritids och förskola. Detaljplanen antogs 2016. Första inflyttning beräknas till 2018.

Planeringen av stadsdelen har präglats av en omfattande medborgardialog via en visionsstyrd stadsplaneringsprocess, vilket är unikt i Sverige. Inför uppförandet av Sigtuna stadsängar finns ett uttalat fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet och de utvecklare som satsar på hållbar stadsplanering premieras.

Kontakter

Magdalena Larhed Eriksson

Magdalena Larhed Eriksson

Presskontakt Marknadsansvarig

Relaterat innehåll