Gå direkt till innehåll
Hållbart byggande ger markrabatt hos Sigtuna stadsängar

Pressmeddelande -

Hållbart byggande ger markrabatt hos Sigtuna stadsängar

NCC Boende och SigtunaHem projekterar idag sina första bostadskvarter inom Sigtuna stadsängar, ett område där 750 bostäder ska byggas. Marken för det tredje bostadskvarteret (1:15 på kartan) ska nu säljas till en utomstående utvecklare. Under maj genomförs en prekvalificering för att avgöra vem den nya utvecklaren ska bli.

– Vi skickar ut en skriftlig inbjudan till intressanta utvecklare nu i april, och ber om en intresseanmälan senast den 2 maj berättar Kim Hultén, verksamhetschef för Sigtuna stadsängar Exploaterings AB, som ansvarar för utvecklingen. Prekvalificeringen pågår under maj månad och därefter erbjuds de 3-5 starkaste kandidaterna att delta i en anbudstävling med anbudsinlämning under tidig höst.

Hållbarhetsnivåer påverkar markpriset

Kandidaternas erfarenhet och vilja att arbeta med hållbar stadsutveckling, medborgardialog och visionsstyrd stadsplanering kommer att vara viktiga faktorer både under prekvalificeringen och anbudstävlingen gällande 1:15. Tre olika hållbarhetsnivåer används och redan i lägstanivån finns krav om bland annat synlig energiproduktion, till exempel solceller, samt dialog med potentiella hyresgäster eller bostadsköpare inför byggnation. Ju högre hållbarhetsprestanda en utvecklare kan uppvisa, desto lägre markpris.

– Inom Sigtuna stadsängar ska det redan i etapp 1 byggas 600 bostäder och det är viktigt att alla som ska bosätta sig i området erbjuds möjligheten att vara delaktiga i skapandet av sitt hem och sin närmiljö. Vi vill att Sigtuna stadsängar håller en stark hållbarhetsprofil hela vägen, fortsätter Kim Hultén.

Hållbarhetspris till Sigtuna stadsängar

För drygt ett år sedan vann Sigtuna stadsängar (då under arbetsnamnet Norra Sigtuna Stad) ”The Sweden Green Building Award”, vid Building Sustainability (SGBC14), Nordens största konferens om hållbart byggande. Utmärkelsen delas ut av Sweden Green Building Council för att belöna de bästa projekt som certifierats det gångna året och premiera organisationer som arbetar med hållbart byggande i Sverige.

Relaterade länkar

Ämnen


Sigtuna stadsängar Exploaterings AB som ägs av NCC Boende och det kommunala bostadsbolaget SigtunaHem, leder utvecklingen av Sigtuna stadsängar – en helt ny stadsdel belägen cirka 1500 meter norr om gamla Sigtuna stadskärna. Totalt uppförs cirka 750 bostäder fördelat på hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus. Dessutom byggs lokaler för restauranger, butiker, skola, fritids och förskola. Detaljplanen antogs 2016. Första inflyttning beräknas till 2018.

Planeringen av stadsdelen har präglats av en omfattande medborgardialog via en visionsstyrd stadsplaneringsprocess, vilket är unikt i Sverige. Inför uppförandet av Sigtuna stadsängar finns ett uttalat fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet och de utvecklare som satsar på hållbar stadsplanering premieras.

Kontakter

Magdalena Larhed Eriksson

Magdalena Larhed Eriksson

Presskontakt Marknadsansvarig

Relaterat innehåll